netkas.org forum
November 19, 2017, 12:27:40 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Information for registering users http://forum.netkas.org/index.php/topic,2246.0.html
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 ... 32 33 [34] 35
  Print  
Author Topic: make your own radeon HD 5770/5870/6870/6850 Mac ROM!  (Read 540174 times)
vinnie1978
Newbie

Offline Offline

Posts: 42


« Reply #495 on: June 29, 2017, 11:59:30 PM »

Zondas, i made the mac rom or you.

How? By using the instructions on page 1 of this topic.


* zondas.rom (128 KB - downloaded 45 times.)
Logged
zondas
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #496 on: July 01, 2017, 09:22:00 PM »

thanks but i need the Rom with Bootscreen without Adapter like FloRians HD5770 EFI Rom for my ROM
Logged
9charms
Newbie

Offline Offline

Posts: 2


« Reply #497 on: July 02, 2017, 06:54:31 PM »

Hi guys, I've gone through all 34 pages on this forum and am stuck. Any help would be appreciated. I'm running 10.7.5 on a Mac Pro 1,1

I have a XFX Radeon HD 6870. Not sure if it's relevant, but on the back, it says HD-687A-ZH HD-687A-ZHFC VX.0

The post on the first page didn't work for me as I got the "dd: bs must be between 1 and 9223372036854775807" error. Yes, all the files are in my user root folder.

I discovered that I had to use the script with "blocknum=128". Yes, I checked my third byte was 80.

Pasted this into Terminal:
Quote
blocknum=128
size=$(($blocknum * 512))
dd if=6870.efi.rom of=myrom.rom bs=$size seek=1 conv=notrunc
python fixrom.py myrom.rom myrom.rom

It seemed to do something to the file, but when I go to flash it on to my card, nothing changed. Still no boot screen, and the "About this Mac" still shows "ati radeon hd 6xxx series 1024MB"

Am I doing this right? Both files attached.

* MYROMflashed.ROM (128 KB - downloaded 39 times.)
* MYROMorig.ROM (128 KB - downloaded 37 times.)
Logged
vinnie1978
Newbie

Offline Offline

Posts: 42


« Reply #498 on: July 02, 2017, 08:50:16 PM »

The XFX Radeon HD 6870, will not work as a flashed card o a Mac Pro 1.1.
It will  work on a Macpro 3.1 /5.1.

When placed in a Macpro 1.1/2.1, it will work as a non flashed pc-card.
Logged
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #499 on: July 02, 2017, 10:07:12 PM »

Hi guys, I've gone through all 34 pages on this forum and am stuck. Any help would be appreciated. I'm running 10.7.5 on a Mac Pro 1,1

I have a XFX Radeon HD 6870. Not sure if it's relevant, but on the back, it says HD-687A-ZH HD-687A-ZHFC VX.0

The post on the first page didn't work for me as I got the "dd: bs must be between 1 and 9223372036854775807" error. Yes, all the files are in my user root folder.

I discovered that I had to use the script with "blocknum=128". Yes, I checked my third byte was 80.

Pasted this into Terminal:
Quote
blocknum=128
size=$(($blocknum * 512))
dd if=6870.efi.rom of=myrom.rom bs=$size seek=1 conv=notrunc
python fixrom.py myrom.rom myrom.rom

It seemed to do something to the file, but when I go to flash it on to my card, nothing changed. Still no boot screen, and the "About this Mac" still shows "ati radeon hd 6xxx series 1024MB"

Am I doing this right? Both files attached.

you can try the rom attached, I built using your original rom and (I think) blacksheeps efi32 for 6870.

* myrom.rom (128 KB - downloaded 46 times.)
Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
9charms
Newbie

Offline Offline

Posts: 2


« Reply #500 on: July 03, 2017, 09:37:34 AM »

The XFX Radeon HD 6870, will not work as a flashed card o a Mac Pro 1.1.
It will  work on a Macpro 3.1 /5.1.

When placed in a Macpro 1.1/2.1, it will work as a non flashed pc-card.

Ahhhh… thanks Vinnie1978! That explains everything. So I suppose my flashed 6870 will work perfectly fine on a 3,1 then?


you can try the rom attached, I built using your original rom and (I think) blacksheeps efi32 for 6870.

Thanks windosmac! I tried it and got some mixed results. No boot screen and the upper DVI slot doesn't work. However, system profiler recognizes it properly now. HDMI does work, so I'll give it a whirl for a few days to see how it does.
Logged
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #501 on: July 04, 2017, 12:11:20 AM »

The XFX Radeon HD 6870, will not work as a flashed card o a Mac Pro 1.1.
It will  work on a Macpro 3.1 /5.1.

When placed in a Macpro 1.1/2.1, it will work as a non flashed pc-card.

Ahhhh… thanks Vinnie1978! That explains everything. So I suppose my flashed 6870 will work perfectly fine on a 3,1 then?


you can try the rom attached, I built using your original rom and (I think) blacksheeps efi32 for 6870.

Thanks windosmac! I tried it and got some mixed results. No boot screen and the upper DVI slot doesn't work. However, system profiler recognizes it properly now. HDMI does work, so I'll give it a whirl for a few days to see how it does.

what about DVI->VGA on the bottom DVI?
Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
vinnie1978
Newbie

Offline Offline

Posts: 42


« Reply #502 on: July 05, 2017, 02:32:52 PM »

I tested the rom posted by windowsmac.

- No bootscreen on lower DVI while using a DVI-VGA converter, no signal at all on upper DVI (didn't expect one).
- Signal on HDMI, as soon as desktop loads
- I couldn't test the MDP ports, converter cable is coming in a few days.

Videocard is shown in "About this mac" as it should be.


* Screen Shot 2017-07-05 at 15.31.36.png (60.44 KB, 590x349 - viewed 135 times.)
« Last Edit: July 05, 2017, 03:24:25 PM by vinnie1978 » Logged
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #503 on: July 06, 2017, 06:12:56 AM »

I tested the rom posted by windowsmac.

- No bootscreen on lower DVI while using a DVI-VGA converter, no signal at all on upper DVI (didn't expect one).
- Signal on HDMI, as soon as desktop loads
- I couldn't test the MDP ports, converter cable is coming in a few days.

Videocard is shown in "About this mac" as it should be.

I made and tested one on my own reference 6870. All ports were working except the top DVI (expected), but no boot screens even with DVI->VGA adapter. I could sort of see this mangled boot screen for a couple of seconds until my monitor auto adjusted and gave me a timing issue error? then went blank and after finishing booting screen was perfect. Tested with a Dell U2401F. I tried on an old LG 720 plasma but it said incompatible, didn't try on my 1440 screen as it does not have VGA. Screen size shouldn't matter, right? Anyone know what the timing issue is about? maybe on an old enough screen you would get a boot screen?
« Last Edit: July 06, 2017, 06:18:24 AM by windosmac » Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #504 on: July 07, 2017, 05:13:03 AM »

Another reference PC BIOS, not the EFI. Comprende? Wink

As this is a 3 year old post I don't expect Blacksheep to respond (although great if he does), but has anyone found a compatible BIOs for this reference design 5870 that can fit EFI **and** give boot screens via DVI?

I tried making my own with my stock PC bios, found one mcuc, thought that I read all the threads (this, florians, calvins) after testing and failing to get a DVI boot screen, then finally stumbled upon this post a couple nights later. I also tried a few uploaded modified roms that had "matching" bios per techpowerup; if I recall correctly these were an Asus5870, XFX5870, and a Sapukari (currently running).

Even better, I have a 1,1 I'd like to throw the 5870 in but I assume the EBC rom will, like uakari rom not fit in my 5870 PC BIOs. Does anyone know of an EFI32 compatible rom for a reference design 5870? or can anyone name a compatible PC BIOs so that I can tack on the EBC part myself?


Many thanks

ps, not sure where to donate but I owe some of you guys beer $  
« Last Edit: July 07, 2017, 11:39:17 PM by windosmac » Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
vinnie1978
Newbie

Offline Offline

Posts: 42


« Reply #505 on: July 07, 2017, 09:50:26 AM »

windosmac, i searched my mac and found a 7E rom.
The efi part, i found on this forum but i can't remember who posted it.

I took the efi from that file and pasted it in your rom.

* 5870REFERENCE.ROM (128 KB - downloaded 74 times.)
« Last Edit: July 07, 2017, 12:08:42 PM by vinnie1978 » Logged
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #506 on: July 08, 2017, 12:02:47 AM »

windosmac, i searched my mac and found a 7E rom.
The efi part, i found on this forum but i can't remember who posted it.

I took the efi from that file and pasted it in your rom.

Thank for making this Vinnie, however I just tested with this rom and bricked the card. No output from top or bottom DVI, DP keeps rebooting. Got the card back, willing to try or make another rom if someone can suggest a suitable PC bios?

Thanks
Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #507 on: July 08, 2017, 12:11:25 AM »

Another question,

I have a 5770 that I'm certain is 100% gone. I was going to harvest some parts from it like the fan but could I also swap the BIOs chips? As long as the 5770 isn't a 7E too?? I assume I need something 80 (128) or better?



Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
SMIKX
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 76



« Reply #508 on: July 08, 2017, 02:48:45 AM »

windosmac

Check your email. I sent you a working 5770 ROM.
Logged

Mac Pro 4,1 upped to 5,1 Dual Quad Core 2.93ghz 17Gb 480Gb SSD TRIM enabled.
HIS HD 7950 3Gb 5.0 GT/s EFI on mDP to DVI + DVI to DVI.
10.9.5 - 10.12.6  - 10.6.8 - Win 7 not Bootcamp. 
AREA 2 port USB 3.1 & Inateck USB 3.0 4 port in OS X 10.9.5.
windosmac
Newbie

Offline Offline

Posts: 13


« Reply #509 on: July 08, 2017, 03:03:17 AM »

windosmac

Check your email. I sent you a working 5770 ROM.

thanks very much smikx. I have another question, is there anyway to re-enter atiflash after running a bad command? I think the error code is like "SM01" or something and then it gives a prompt "press 1 to continue" except that pressing 1 never works (num pad or 2nd row) requiring me to reboot. minor annoyance but id be interested in a way to get around it. didn't find anything in ATIFlash docs.
« Last Edit: July 08, 2017, 03:32:23 AM by windosmac » Logged

genuine 5,1 - X5650's - 4x8gb & 4x4gb reg - pcie boot - 802.11ac BT4.0 - 10.12 - 5/6870 - U2415H DP
flashed 2,1 - X5355's - 8x4gb - 10.10 - 8800GT - U2401F DVI
Pages: 1 ... 32 33 [34] 35
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!