netkas.org forum
June 25, 2022, 11:39:19 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Information for registering users http://forum.netkas.org/index.php/topic,2246.0.html
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 47
  Print  
Author Topic: 7xxx rom creating test.  (Read 1293731 times)
vladc77
Newbie

Offline Offline

Posts: 4


« Reply #330 on: November 18, 2014, 12:00:41 PM »

Thank you guys for these ROM files and the instructions. I am wondering if you can help me.

I flashed Visiotek Radeon 7970 card with Rominator's MAC7970.ROM running ATIWinFlash in cmd.exe. I got MAC white boot screen. I was able to get in MAC OX with no problem so far. However, I cannot get into Windows 7 64 bit anymore. I am getting Blue Screen caused by atikmdag.sys. I thought it is corrupted and replaced it but no success. Can anyone share with the information on how to cure this problem. Many thanks in advance.
Logged
CrashHouse
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #331 on: November 18, 2014, 09:34:32 PM »

I can't get the script to work with the bios of an club3d hd7950. Id is 679a
I get Error Message: "ValueError: chr() arg not in range(256)"

Could somebody be so nice to check my bios? Or has anybody an advice?

The card uses Tahiti Pro2 Chip. Is this a problem?

Thanks

Complete log message is
Quote
Desktop/7950script$ ./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=Club3d.rom --devid=679A

running on 7950mac.efi, efiromheader.rom with devid 679A
Patching files 7950mac.efi, efiromheader.rom for device-id 0x679A
Successfully patched efi file
Successfully patched efi rom file

Orig Size = 125440
Comp Size = 47591
47591+0 Datensätze ein
47591+0 Datensätze aus
47591 Bytes (48 kB) kopiert, 0,0992144 s, 480 kB/s
EFI part is ready at 679A.efipart.rom
orig size - 65536
65536+0 Datensätze ein
65536+0 Datensätze aus
65536 Bytes (66 kB) kopiert, 0,138323 s, 474 kB/s
Before:
OpRom (size=65536, indicator_offset=0x22d, indicator=0x0, checksum=0x0)
OpRom (size=48128, indicator_offset=0x31, indicator=0x80, checksum=0x0)
RawData (size=17408)
Traceback (most recent call last):
  File "fixrom.py", line 110, in <module>
    op_rom.fix()
  File "fixrom.py", line 90, in fix
    self.data[-1] = chr(0x100 - sum)
ValueError: chr() arg not in range(256)
the rom is ready at Club3d.rom.efi.rom

Did you get it to work? I'm about to buy a Club3D Radeon HD 7950 13 Series but I'm not sure if the script is gonna work like on the XFX I had before it died.
« Last Edit: November 18, 2014, 09:42:28 PM by CrashHouse » Logged
vladc77
Newbie

Offline Offline

Posts: 4


« Reply #332 on: November 19, 2014, 07:40:08 AM »

run script, replace 697a with your deviceid and cadname.rom with your actual original video bios file

./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=cardname.rom --devid=697a


I am getting error while running the script. I modified the script to point it to my actual original bios file. However, I am getting error "No such file or directory". I installed the latest Java and Python.

Code from Terminal below:
Admins-Pro-2:bundle admin$ ./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=7970orig.rom --devid=6798
-bash: ./makerom.sh: /bin/bash^M: bad interpreter: No such file or directory
Admins-Pro-2:bundle admin$

I am wondering what can be the issue here. Thank you in advance!
« Last Edit: November 19, 2014, 04:46:05 PM by vladc77 » Logged
vladc77
Newbie

Offline Offline

Posts: 4


« Reply #333 on: November 19, 2014, 09:07:12 AM »

run script, replace 697a with your deviceid and cadname.rom with your actual original video bios file

./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=cardname.rom --devid=697a


Sorry for a stupid question. I am a beginner.

I have hard time understanding on how to run correctly this script. I thought I should run it in Terminal but no success yet. I ran Terminal from Folder and modified the script to point to my actual original bios file. However, I am getting error "No such file or directory" I installed the latest Java and Python.

Code from Terminal below:
Admins-Pro-2:bundle admin$ ./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=7970orig.rom --devid=6798
-bash: ./makerom.sh: /bin/bash^M: bad interpreter: No such file or directory
Admins-Pro-2:bundle admin$

Please clarify how to run it correctly. Thank you in advance!

I found out what was the issue. Initially, I unpacked the bundle.tar.bz2 in Windows and then copied it to Mac Desktop. Then, I ran the script on that copy. The unpacked copy in Windows was the problem. I deleted that copy and unpacked the bundle.tar.bz2 in MAC OS. The rest was working fine.
« Last Edit: November 19, 2014, 11:07:09 PM by vladc77 » Logged
vladc77
Newbie

Offline Offline

Posts: 4


« Reply #334 on: November 19, 2014, 11:25:25 PM »

Thank you guys for these ROM files and the instructions. I am wondering if you can help me.

I flashed Visiotek Radeon 7970 card with Rominator's MAC7970.ROM running ATIWinFlash in cmd.exe. I got MAC white boot screen. I was able to get in MAC OX with no problem so far. However, I cannot get into Windows 7 64 bit anymore. I am getting Blue Screen caused by atikmdag.sys. I thought it is corrupted and replaced it but no success. Can anyone share with the information on how to cure this problem. Many thanks in advance.

I wanted to let you know how I fixed the issue. Maybe, it will help someone in the future.

I reflashed the card with rom created by netkas script instead of using Rominator's MAC7970.ROM. I modified the original BIOS from Visiontek radeon hd 7970 with netkas script. Everything works now. There is a cosmetic issue with this approach where Radeon 7970 reads as 7950 in MAC OS system profile. I am not sure yet if this affects performance in any way. I hope not.

I am looking for ways to fix it. Can anyone let me know how to fix it. I am highly appreciate for any help. Thank you.
« Last Edit: November 19, 2014, 11:27:45 PM by vladc77 » Logged
Tpluth
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 18


« Reply #335 on: November 23, 2014, 09:19:53 PM »

Since I had no luck with the Powercolor R7 250 (which I've been told is actually a 250X), I scored a couple 7950's off craigslist for $120 for both.

One is a Sapphire 7950 Dual-X with Boost (DVi-DL, DVI-SL, HDMI, DP) and the other is a Visiontek reference (DVI-DL, HDMI, Dual MDP).  Even though it's a little slower, the reference card connectors work better for my setup.

I tried creating my own rom for it, based on the original, but I'd just get a black screen on my Mac Pro 4,1 (FW upgraded to 5,1) 12 core x5675.  The card worked with the original PC rom, without boot screen and I couldn't access the PCI menu on System Profiler and the color off the MDP ports for my 27" ACD was way off (purple screen, colors of Yosemite Half Dome backgraound was very cold (diminished yellows and blacks).   I finally flashed it with the MAC7950 rom on post #2 of this thread and I got a boot screen. I actually had to reboot a couple times with it to get it to boot all the way through.  I guess some kind of PRAM or SMC value that needed to be adapted to the card/frambuffer?

HDMI port does not work, but the DVI-DL and both MDP ports work fine.   This should give me the ability to hook up the ACD and 2 ASUS PB278Q 27" 2560x1440 monitors.

I don't think I'm going to bother with the R17 mod, since I don't play games or do heavy rendering.   I mostly just wanted something that would handle the three monitors.

Thanks for all the info and the rom!
« Last Edit: November 23, 2014, 09:43:28 PM by Tpluth » Logged
funkymothers
Newbie

Offline Offline

Posts: 3


« Reply #336 on: December 01, 2014, 05:37:13 PM »

All working great here on a MacPro 1,1 (upgraded to 2,1).

edited to state that latest version of OpenGL Driver Monitor lists card correctly as OpenGL 4.1.

« Last Edit: December 02, 2014, 01:26:01 PM by funkymothers » Logged
Dormidont
Newbie

Offline Offline

Posts: 1


« Reply #337 on: December 05, 2014, 09:02:59 PM »

Script don't working(( whats wrong?
java and python already installed((

Error: Could not find or load main class PatchRom
EfiCompress.macosx is missing, aborting
Logged
tjxkeith
Newbie

Offline Offline

Posts: 1


« Reply #338 on: December 10, 2014, 09:42:07 PM »

]Many Thanks for this good work.  Could someone please point me in the right direction. I have flashed Rom's many many years ago on various boards going right back to Apple][2+,showing my age now.  But need updating in the OS X field.

I have a HD7950 3Gb Sapphire PN  299-2E249-0005A Would me great if someone can confirm they have sucesfully flashed this card and have boot screens working

Can I flash this card using OS X Yosemite or would I need windows software using BootCamp?
I note that Zeus is no longer supported and there is nothing on Freya for later cards what are you guys currently using?
 Thanks
Logged
ratedg
Newbie

Offline Offline

Posts: 1


« Reply #339 on: December 20, 2014, 07:15:00 PM »

Hi there,

I'm new to this so my apologies if I'm being ignorant. I recently purchased an HD79503GB Radeon HD 7950 3GB 384-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 Video Card.

Card:
HD79503GB Radeon HD 7950 3GB 384-Bit GDDR5 PCI Express 3.0 x16 Video Card
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814105030

Spare Card
256MB ATI Radeon HD 2600XT

Goal
Flash 7950 for mac pro 3,1 running Yosemite and flash it so I could have the Apple boot screen. Currently it reads as AMD Radeon HD 7xxx 3072 MB and has no boot screen.

3 Boot Drives
-Windows 7
-Lion
-Yosemite

All of this was done with only the 7950 in slot 0:
  • I saved the rom with Darwin Dumper (66k)
  • I saved the rom with GPU-Z before installing drivers in windows (131k)
  • I saved the rom with GPU-Z after installing drivers in windows.
  • I ran the script (with the rom from GPU-Z after installing the drivers):
    ./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=cardname.rom --devid=697a

Running that printed this (I ran it again, fixing the No Such file or directory issue)
Mac-Pro:bundle uname$ ./makerom.sh --efifile=7950mac.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=cardname.rom --devid=697a
running on 7950mac.efi, efiromheader.rom with devid 697a
Patching files 7950mac.efi, efiromheader.rom for device-id 0x697a
Successfully patched efi file
Successfully patched efi rom file
./makerom.sh: line 42: /Volumes/Macintosh: No such file or directory
dd: 7950mac.efi.comp: No such file or directory
EFI part is ready at 697a.efipart.rom
orig size - 65536
65536+0 records in
65536+0 records out
65536 bytes transferred in 0.135483 secs (483721 bytes/sec)
rm: 7950mac.efi.comp: No such file or directory
Before:
OpRom (size=65536, indicator_offset=0x229, indicator=0x80, checksum=0xff)
OpRom (size=48128, indicator_offset=0x31, indicator=0x80, checksum=0x0)
RawData (size=17408)

After:
OpRom (size=65536, indicator_offset=0x229, indicator=0x0, checksum=0x7f)
OpRom (size=48128, indicator_offset=0x31, indicator=0x80, checksum=0xa5)
RawData (size=17408)
the rom is ready at cardname.rom.efi.rom

I tried taking that rom and using it with ATIWinFlash, but it says "Rom not erased"
I'd like to try using Zeus, but I can't get Lion to boot (or show up?) with the 7950 installed in order to try.

If anyone could provide some guidance or info, I'd greatly appreciate it. Thank you for your help!

Here's a file with:
My original dump from darwin and GPU-Z (before and after driver updates through catalyst)
My created EFI rom file along with the source I used (the rom from GPU-Z after catalyst updates)
A set of Roms I downloaded from netkas that I wasn't sure if I could use.
The bundle from netkas for creating the EFI rom from a backup.

My Rom Files: https://www.dropbox.com/s/5fuqfk5hqldgp25/VideoCardInfo.zip?dl=0
Logged
Roger74
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #340 on: December 22, 2014, 02:31:08 AM »

Hi!

I need some help getting three displays working in OS X.

My setup:
MacPro2,1 (was MacPro1,1)
MSI 7950 TwinFrozr OC (dual bios)
OS X 10.9.5 and Bootcamp Windows 7
Three LCDs (DVI input)
2x Mini Display Port to DVI adapter
(Bios flashed with Rominator's rom from first page, boot screen yes)

The issue:
I can get three displays working in Windows 7 with no problem.
Two LCDs are connected via Mini Display Port to DVI adapters, one through DVI port.

In OS X I can get only two at once!
- DVI and Mini Display Port to DVI adapter, or Mini Display Port to DVI adapter and Mini Display port to DVI adapter.
But not all three at once (!!)

What could be the issue?

Any help would be much appreciated.

Thnx,
Roger



Logged
blacksheep
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 337


« Reply #341 on: December 22, 2014, 09:13:10 AM »

One of mDP adapters needs to be active.
Logged
Roger74
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #342 on: December 24, 2014, 12:38:11 AM »

Thnx blacksheep,

but I'm confused, why are all three displays working properly in Windows 7 (BootCamp)
and not on OS X Mavericks, same machine?
« Last Edit: December 25, 2014, 07:56:09 PM by Roger74 » Logged
SamPotts
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #343 on: December 24, 2014, 06:53:27 AM »

Attached is my rom for the HID 7970.

I changed the references to 7950 in the source rom files but it still shows as a 7950. No biggie I spose.

* HIS7970.rom.efi.rom (128 KB - downloaded 777 times.)
Logged
SamPotts
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #344 on: December 25, 2014, 11:54:33 PM »

I missed one reference to 7950. Fixed it and attached. The script works great. Thanks!


* HIS7970.rom.efi.rom (128 KB - downloaded 905 times.)
« Last Edit: December 26, 2014, 01:11:35 AM by SamPotts » Logged
Pages: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 47
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!