netkas.org forum
September 24, 2020, 03:29:45 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Information for registering users http://forum.netkas.org/index.php/topic,2246.0.html
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 24
  Print  
Author Topic: Radeon Port Mapping  (Read 402217 times)
j-man
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 23



« Reply #210 on: November 10, 2015, 10:18:51 PM »

For the record, I tested the flashed Sapphire 5770 on the new Mac Pro 5,1: it works as good as it did on the old MP 1,1. Both DVI ports are working, and HDMI works too, although it's just duplicating the first DVI path.

At least I got a good one...
« Last Edit: November 12, 2015, 12:53:47 AM by j-man » Logged
Fl0r!an
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 351


« Reply #211 on: November 12, 2015, 03:26:41 PM »

@6870: The non-reference 6870 has no matching framebuffer, so you can't do much about it. It would be possible to disable ioreg injection in the EFI, thus making a "hybrid" ROM which gives boot screens & runs as PC card in OS X. Never bothered to make one though.

@5770: Did you use all 3 legacy ports (2x DVI, HDMI) at the same time? In this case it's normal behavior, most AMD cards need DisplayPort devices (or active DP adapters) for 3 or more independent screen (=> AMD Eyefinity).
Logged
j-man
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 23



« Reply #212 on: November 12, 2015, 03:42:22 PM »

@6870: guess I'll get rid of it. It's a pity, but there's no reason to waste precious time with it.

@5770: in my home studio there are two DVI Philips displays connected to the card. I just wanted to check the HDMI port with my TV, for testing purpose. But I believe your hint will be useful for a friend of mine that actually needs to work with three displays in his studio.
Logged
SMIKX
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 92



« Reply #213 on: November 15, 2015, 02:28:00 PM »

EDIT : I removed my prior post as when I was testing the card I didn't have time to test both DVI ports.

@SMIKX: Shouldn't be a problem to flash your 5870 with the EFI from this thread, just do it!  Smiley

Thank Fl0r!an, I took the plunge and flashed a non-ref  XFX Radeon HD 5770 using your EFI and the pic below shows how much of a success it was. Wish I'd found the time earlier to do this. I can put away my DVI-VGA adaptor now. I'd just about given up on being able to see boot screens in HDMI. Wonderful !

Next up my MSI non-ref 5770 1Gb and an overclocked  reference Vapor-X 5870 1 Gb.

Many thanks for your pioneering work, patience with fools and enthusiam you have extended the life of and rejuvenated so many of our aging MP's  Cheesy


* XFX non-ref HD 5770.jpg (129.46 KB, 978x636 - viewed 1270 times.)
« Last Edit: November 15, 2015, 02:40:51 PM by SMIKX » Logged

Mac Pro 2009 4,1>5,1 Dual Quad Core 2.93ghz 32gb ECC RAM. Sapphire Dual-X 7970 3 gb flashed. Samsung 970 EVO M.2 High Sierra 10.13.6
960 EVO Mojave 10.14.4 bootrom 141.0.0.0.0
SMIKX
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 92



« Reply #214 on: November 21, 2015, 07:36:16 PM »

Tonight after 6 long hours, one bricked and then recovered card I finally saw EFI boot screens on my Vapor-X (factory O/C) Sapphire HD 5870 1Gb

My monitor is a Samsung SMS23A350H which only has 1 X HDMI and 1 X VGA port .. odd that is has VGA yet no DVI.

HDMI EFI boot screen = I use a DVI to HDMI cable. from the TOP DVI socket on the HD 5870. Perfect resolution Apple icons at boot up time.

DVI EFI boot screen = I have a very old Hyundai Image Quest monitor with DVI & VGA. From 5870 top port again, perfect res Apple boot icons.

I now have 2 cards that boot EFI screens as above  . . .

( 1 ) XFX HD 5770 2 X DVI + 1 X mini display port ( no cable for the mini DP )

( 2 ) The above Vapor-X Sapphire HD 5870 ( great card with external heat venting ).

My heartfelt thanks to Fl0r!an he has enabled my 2,1 Mac Pro to have a few more years of productive and enjoyable life.

For those who are still scared to flash. . it is not that hard . .all the instructions are HERE http://forum.netkas.org/index.php/topic,692.0.html

You will just need to get "fixrom.py" for the last step.

I used this Fl0r!an EFI part :

* 5870mod.efi (108.5 KB - downloaded 768 times.)
« Last Edit: November 21, 2015, 07:42:06 PM by SMIKX » Logged

Mac Pro 2009 4,1>5,1 Dual Quad Core 2.93ghz 32gb ECC RAM. Sapphire Dual-X 7970 3 gb flashed. Samsung 970 EVO M.2 High Sierra 10.13.6
960 EVO Mojave 10.14.4 bootrom 141.0.0.0.0
brockbackups
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 31


« Reply #215 on: November 22, 2015, 07:14:44 PM »

Any updates to making the Sapphire Vapor X 8Gb 290X work in 10.11 with multi monitor?
Logged
Fl0r!an
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 351


« Reply #216 on: November 23, 2015, 09:07:56 AM »

@SMIKX: Glad it worked for you! Smiley

@brockbackups: From what I'm reading on hackintosh boards, the drivers are still crappy, but I don't have any Hawaii cards, so I can't answer that for sure.
Logged
SMIKX
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 92



« Reply #217 on: November 23, 2015, 10:18:47 AM »

@SMIKX: Glad it worked for you! Smiley

 . .you're glad for me   but I'm "over the moon " Happy ! Really, Thank You so much for your hard work on our behalf.

===========================

PS : The "5870_2.efi.rom " on page 6 'may' have been the one that bricked my Vapro-X 5870 ( got it back OK )  .. did you get round to fixing the "20 bytes" mentioned by Bunga Bunga in the next post ?

If not, may I suggest either removing it from that post or replacing it with another proven efi file ?

============================

I was able to unbrick the 5870 by booting into Win 7 with a 5770 in PCI slot 1 and the 5870 in top slot 4 and then re-force-flashing it. I powered the 5770 from a Molex = 6 pin cable which runs from my MP's DVD drive bay to the PCI area of the MP motherboard. Other users who don't have a spare PC might have problems powering two cards with only 2 X 6 in cables.

I have a 2.4 mm Molex pin removing tool . .makes making cables much easier..



* Molex pin removing tool.JPG (54.79 KB, 800x199 - viewed 1208 times.)
« Last Edit: November 23, 2015, 10:29:56 AM by SMIKX » Logged

Mac Pro 2009 4,1>5,1 Dual Quad Core 2.93ghz 32gb ECC RAM. Sapphire Dual-X 7970 3 gb flashed. Samsung 970 EVO M.2 High Sierra 10.13.6
960 EVO Mojave 10.14.4 bootrom 141.0.0.0.0
Fl0r!an
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 351


« Reply #218 on: November 23, 2015, 11:19:42 AM »

Yeah that could have been the cause. I'll clean up this thread and remove some junk when I find some time to do so... Smiley
Logged
brockbackups
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 31


« Reply #219 on: November 23, 2015, 07:12:36 PM »

@brockbackups: From what I'm reading on hackintosh boards, the drivers are still crappy, but I don't have any Hawaii cards, so I can't answer that for sure.
Anything I can do to help with the process?
Logged
Fl0r!an
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 351


« Reply #220 on: November 23, 2015, 07:48:07 PM »

As long as Apple doesn't sell any Macs with Hawaii graphics (which is rather unlikely considering the TDP) they don't have any reason to provide stable drivers, so sadly nobody can do anything...
Logged
SMIKX
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 92



« Reply #221 on: December 03, 2015, 06:49:03 AM »

EDIT : Flashed it tonight with Fl0r!an's 5870mod2.efi.rom. Another success ! Thank You Fl0r!an !

Have EFI bootscreen using DVI - HDMI cable from top DVI port - don't have time tonight to test the lower port.  
( my Samsung monitor does not have a DVI or Display Port  - only has VGA + HDMI)

I am presuming that I will get EFI bootscreen using DVI  to VGA adaptor to VGA on the monitor as I did with the Vapor-X HD 5870.

I will be buying a new monitor this month with DVI + Display Port + HDMI for more indepth testing.

===================================================================

Today I picked up a HIS HD5870 1 Gb ( iCoolerV ) ( H587FN1GD ) here in Japan for ¥5,000,  in absolutely mint condition.  Still has the protective film on the cooler casing.

Looks to be an ATI/AMD reference card. Also seems to be EyeInfinity.

2 X DVI   1 X HDMI  1 X Display Port.

Power 2 X 6 pin.

Japanese people seem to upgrade every year. This card was ¥7.000 last week.

Anything I should know about this card prior to flashing ?

Thanks in advance.


* H5800_iCoolerV-2-1600.jpg (50.61 KB, 800x396 - viewed 1101 times.)

* his_hd_5870_icooler_v_1gb_EndOnSmaller.jpg (137.4 KB, 800x320 - viewed 1104 times.)
« Last Edit: December 03, 2015, 08:27:12 PM by SMIKX » Logged

Mac Pro 2009 4,1>5,1 Dual Quad Core 2.93ghz 32gb ECC RAM. Sapphire Dual-X 7970 3 gb flashed. Samsung 970 EVO M.2 High Sierra 10.13.6
960 EVO Mojave 10.14.4 bootrom 141.0.0.0.0
bmac
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #222 on: December 11, 2015, 12:02:41 AM »

Hello, I have a XFX Radeon 7850 that I was given by a friend, and I am using it for both OS X and Windows 10 on a 2008 Mac Pro.  I have patched the 7950 EFI portion to the ROM, and things are actually working just fine.  Only thing is though is that while Windows works on all ports, OS X and boot graphics only work on one of the DVI ports.  So clearly the ROM mapping isn't right.  I tried reading through here, but I'm not sure I completely understand, so hopefully someone can help me with this.  Here's a zip containing the original ROM, and the ROM with the EFI stuff added.  I'll be glad to assist in any way possible.  I just wanted to put this card to good use.

http://www.mediafire.com/download/7p6tq5p9m0eywv8/7850_Stuff.zip
Logged
Fl0r!an
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 351


« Reply #223 on: December 11, 2015, 06:11:56 PM »

Use the 7870 EFI from this thread (a few pages back I guess). It'll enable both mDP, HDMI and 1 DVI in OS X (2nd DVI will remain dead). Bootscreen should come up on 1 DVI.
Logged
bmac
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #224 on: December 11, 2015, 10:48:41 PM »

I took the 7870 ROM file and tried to make a ROM to use, but while Windows still works, now boot graphics come up on nothing, and neither does OS X on anything.  Hmm.

Brandons-Mac-Pro:~ brandon$ ./makerom.sh --efifile=7870MOD.efi --romfile=efiromheader.rom --originalrom=Pitcairn.rom --devid=6819

Did I do this wrong?

EDIT:  Tried just putting the compressed EFI data where it is supposed to be then ran fixrom.  It still has no video on the 7850 card of mine.
« Last Edit: December 12, 2015, 12:58:03 AM by bmac » Logged
Pages: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 24
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!