netkas.org forum
December 01, 2020, 09:10:59 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Information for registering users http://forum.netkas.org/index.php/topic,2246.0.html
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: macpro 3,1 OSX Lion / Nvidia 8800gt and 285 gtx issue  (Read 15277 times)
aldem
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« on: August 03, 2011, 12:40:17 PM »

Hello

Please, i need some help, a situation with no complications under 10.5 and 10.6 became complicated under os x 10.7 lion

my config : mac pro 3,1 nvidia efi 8800 gt  and asus 285 gtx since 2 years in the mac. Everything was right using ATY-init from Netkas (thanks to him)

Til Lion, my 285 GTX can't drive my second display
After i've installed ATY_init 64


System info :

- Pci cards info are

NVIDIA GeForce 8800 GT :

  Nom:   NVDA,Display-B
  Type:   Contrôleur du moniteur
  Gestionnaire installé:   Oui
  MSI:   Oui
  Bus:   PCI
  Logement:   Slot-1
  Identifiant du fournisseur:   0x10de
  Identifiant du périphérique:   0x0602
  Identifiant du fournisseur du sous-système:   0x10de
  Identifiant du sous-système:   0x0010
  Révision de la ROM:   3233
  Identifiant de révision:   0x00a2
  Largeur du câble:   x16
  Vitesse de la liaison:   5.0 GT/s

NVIDIA GeForce GTX 285 :

  Nom:   NVDA,Display-B
  Type:   Contrôleur du moniteur
  Gestionnaire installé:   Oui
  MSI:   Non
  Bus:   PCI
  Logement:   Slot-1
  Identifiant du fournisseur:   0x10de
  Identifiant du périphérique:   0x05e3
  Identifiant du fournisseur du sous-système:   0x1043
  Identifiant du sous-système:   0x0010
  Révision de la ROM:   netkas.org
  Identifiant de révision:   0x00a1
  Largeur du câble:   x16
  Vitesse de la liaison:   2.5 GT/s


- video cards info are
NVIDIA GeForce 8800 GT :

  Jeu de composants:   NVIDIA GeForce 8800 GT
  Type:   Processeur graphique (GPU)
  Bus:   PCIe
  Logement:   Slot-1
  Longueur de la voie PCIe:   x16
  VRAM (totale):   512 Mo
  Fournisseur:   NVIDIA (0x10de)
  Identifiant du périphérique:   0x0602
  Identifiant de révision:   0x00a2
  Révision de la ROM:   3233
  Moniteurs:
Connecteur pour le moniteur :
  État:   Aucun moniteur branché
Philips 180B2 :
  Résolution:   1152 x 870 @ 75 Hz
  Profondeur de pixels:   Couleurs 32 bits (ARGB8888)
  Numéro de série du moniteur:    HD  022969
  Moniteur principal:   Oui
  Miroir:   Désactivé
  Connecté:   Oui
  Rotation:   Géré

NVIDIA GeForce GTX 285 :

  Jeu de composants:   NVIDIA GeForce GTX 285
  Type:   Processeur graphique (GPU)
  Bus:   PCIe
  Logement:   Slot-1
  Longueur de la voie PCIe:   x16
  VRAM (totale):   512 Mo
  Fournisseur:   NVIDIA (0x10de)
  Identifiant du périphérique:   0x05e3
  Identifiant de révision:   0x00a1
  Révision de la ROM:   netkas.org
  Moniteurs:
Connecteur pour le moniteur :
Connecteur pour le moniteur :


Some infos are wrong :

Slot card 8800 : slot 1
Slot card 285 : slot 1... actually in the second pcie slot
memory of the 285 gtx : 512... but it's a 1gb video memory card

Update : 8800 gt in slot 3 and 285 gtx in slot 1. No video on the 285 gtx


Thanks for your help... i've read that i'm not the only one who encounter problems with 2xx gen. cards in macs and Lion... could be helpful for the community ?

best regards







« Last Edit: August 03, 2011, 01:41:11 PM by aldem » Logged
netadam
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #1 on: August 03, 2011, 01:47:33 PM »

Hi same problem with my GTX 260

http://forum.netkas.org/index.php/topic,1062.0.html

:-(

any help ?
Logged
aldem
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #2 on: August 03, 2011, 02:13:54 PM »

Tried to reinstall 10.6 and 10.7 updater without 285 gtx installed.
Installed ATY_init (22 july)...

NVIDIA GeForce GTX 285 :

  Jeu de composants:   NVIDIA GeForce GTX 285
  Type:   Processeur graphique (GPU)
  Bus:   PCIe
  Logement:   Slot-1
  Longueur de la voie PCIe:   x16
  VRAM (totale):   512 Mo
  Fournisseur:   NVIDIA (0x10de)
  Identifiant du périphérique:   0x05e3
  Identifiant de révision:   0x00a1
  Révision de la ROM:   netkas.org
  Moniteurs:
Connecteur pour le moniteur :
Connecteur pour le moniteur :


____________________________________________________________
salut

c'est suite à ton prob. que j'ai décidé de relancer la communauté sur cet état de fait nié...
j'ai comme toi tout essayé...

prochaine étape : réinstaller Lion en débranchant au préalable ma 285 GTX

en tout cas, il y a un prob de reconnaissance des ports PCI...

je te tiens au courrant
« Last Edit: August 03, 2011, 04:59:39 PM by aldem » Logged
netadam
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #3 on: August 05, 2011, 01:38:37 PM »

Ok je cherche de mon coté aussi ...
Logged
Rominator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 2346



« Reply #4 on: August 05, 2011, 06:16:58 PM »

helper card needs to be in slot 3

You need to use the slot utility to give 4 lanes to slot 3, it will not work with less (fewer)
Logged

Before asking a question, check your "Personal Settings" and be sure that you have "Brain Services" set to "On".
aldem
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #5 on: August 06, 2011, 06:10:42 PM »

Thanks for your attention

If i'm right, expansion slot utility is for macs 1,1... after it, impossible to launch this utility... anyway, the mac 3.1 has 2 slots x16  PCIe 2.0, and two others in 4x PCIe 1.0. ... config that can't be changed by the slot utility...so, i tried with 8800 in slot 3 as told in my first post ( wanted to follow your advices in other posts )

But your answer could be  helpful for our friend Netadam  Wink

I'm still searching for the 3,1 mac Embarrassed



Logged
Rominator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 2346



« Reply #6 on: August 06, 2011, 08:40:56 PM »

I am very perplexed by these new ATY_Init / Nvidia issues.

I have a 1,1 and a 4,1 (thinks it's a 5,1) and neither of them have had the tiniest bit of trouble with ATY_Init and any of the Lion Betas or the GM.

Unless there is a Specific 3,1 issue, I can't begin to guess what is wrong for you guys.

How do you power an 88GT and a GTX285 at same time? I have external PSUs but I don't think everyone would be happy with the octopus of wires on my desks.

Logged

Before asking a question, check your "Personal Settings" and be sure that you have "Brain Services" set to "On".
aldem
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #7 on: August 07, 2011, 11:35:09 AM »

thanks again for attention
i'll post some complements / pictures about the config. next thursday


« Last Edit: August 18, 2011, 12:42:04 PM by aldem » Logged
aldem
Not Newbie
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #8 on: August 18, 2011, 12:42:18 PM »

Sorry, verry busy these days...end of hollidays
So The 8800GT is connected on the free Molex connector via an adaptator like this http://www.hypnoprix.fr/Cable-d-alimentation-PCI-Express-Graphics-PCI-E-6-broches-p-1547-c-8_29.html
and the nvidia 285 gtx is connected on the mainboard via two cables like the stock cable from apple founded via ebay Smiley

__________________

I was surprised few days ago launching my mac on snow leopard after updating to 10.6.8 (restored from backup 10.6.4) to see a black screen on my screen drived by 285...
Re-installed nektas ATY_init (old one), and worked again...

But, again, nothing helpful yet for Lion...
Logged
Rominator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 2346



« Reply #9 on: August 18, 2011, 05:56:52 PM »

This may be just a 3,1 problem.
Logged

Before asking a question, check your "Personal Settings" and be sure that you have "Brain Services" set to "On".
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!