netkas.org forum
September 22, 2017, 01:44:22 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Information for registering users http://forum.netkas.org/index.php/topic,2246.0.html
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 30
  Print  
Author Topic: 6870 efi rom test  (Read 308128 times)
Dakoman
Newbie

Offline Offline

Posts: 23


« Reply #75 on: August 19, 2011, 07:14:27 PM »

ok that latest ROM you gave me works fine





On a separate note, people who haven't got an IceQ X card should not flash their card with the IceQ X BIOS - it is overclocked and overvolted and it may cause problems.
Logged
netkas
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 809



« Reply #76 on: August 19, 2011, 07:56:20 PM »

wtf, rom revision supposed to be different, can u post ioreg -l > dump ?


damn, also from different dump

"device_type" = <"ATY,DuckweedPare">

forgot to fix device_type, will need to make another rom.
« Last Edit: August 19, 2011, 08:01:18 PM by netkas » Logged
Dakoman
Newbie

Offline Offline

Posts: 23


« Reply #77 on: August 19, 2011, 08:37:56 PM »

wtf, rom revision supposed to be different, can u post ioreg -l > dump ?


damn, also from different dump

"device_type" = <"ATY,DuckweedPare">

forgot to fix device_type, will need to make another rom.

Ah fuck. It seems I flashed a ROM which I was messing around with in the radeon BIOS editor by accident so ignore what I posted. It's made it so I can't boot into windows (I get a BSOD for atikmdag.sys) unless I'm in Safe mode so I'll have to make a boot CD and reflash it from dos. Is there any easy way to make a bootable USB disk on mac?
Logged
netkas
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 809



« Reply #78 on: August 19, 2011, 09:05:58 PM »

in windows running inside virtual machine.

also try to boot windows in safe mode.
Logged
Dakoman
Newbie

Offline Offline

Posts: 23


« Reply #79 on: August 19, 2011, 09:20:46 PM »

Ah, found a CD-RW lying around and flashed using the new BIOS you gave Smiley

Ok so the ROM Revision is still the same (113-C2960K-152). dump file is here

I've noticed that since flashing the fans in my mac pro are going noticeably faster (iStat confirms this, almost 2x as fast) . I'll swap in my 4870 to make sure it's not something else.

EDIT: Confirmed it's the card that's causing it. Going to reflash to original BIOS to see if it's the EFI part that's doing it.

EDIT2: It's definitely the card that's causing it, both BIOSes cause the fans to ramp up. Interestingly, the 4870 causes a mild increase when compared to no GPU at all. I've tried reseting SMC with no avail.
« Last Edit: August 19, 2011, 09:40:45 PM by Dakoman » Logged
netkas
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 809



« Reply #80 on: August 19, 2011, 09:42:47 PM »

Fixed roms(a bug I previously mentioned), also now revision should be as planned


* 6850.efi.rom (44 KB - downloaded 762 times.)
* 6870.efi.rom (44 KB - downloaded 2161 times.)
* HIS_ICEQX_6870.rom (128 KB - downloaded 784 times.)
* XFX_6870.rom (128 KB - downloaded 1491 times.)
« Last Edit: August 19, 2011, 10:03:38 PM by netkas » Logged
netkas
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 809



« Reply #81 on: August 19, 2011, 09:49:00 PM »

EDIT: Confirmed it's the card that's causing it. Going to reflash to original BIOS to see if it's the EFI part that's doing it.

EDIT2: It's definitely the card that's causing it, both BIOSes cause the fans to ramp up. Interestingly, the 4870 causes a mild increase when compared to no GPU at all. I've tried reseting SMC with no avail.

try to remove AppleGraphicsPowerManagement.kext
Logged
Dakoman
Newbie

Offline Offline

Posts: 23


« Reply #82 on: August 19, 2011, 09:56:09 PM »

Fixed roms(a bug I previously mentioned), also now revision should be as planned



When I try to load Graphics/Displays now I get the message "There was an error gathering this information" but the two cards show up on the PCI Cards view.
Logged
netkas
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 809



« Reply #83 on: August 19, 2011, 10:04:15 PM »

Fixed roms(a bug I previously mentioned), also now revision should be as planned



When I try to load Graphics/Displays now I get the message "There was an error gathering this information" but the two cards show up on the PCI Cards view.

I updated roms in post http://forum.netkas.org/index.php/topic,1085.msg6517.html#msg6517

can you try again please?


Nice, now works as planned.
« Last Edit: August 19, 2011, 10:20:52 PM by netkas » Logged
Dakoman
Newbie

Offline Offline

Posts: 23


« Reply #84 on: August 20, 2011, 10:11:00 AM »

I'm still having fan issues in the Mac Pro though, moving the card to the second 16x slot helps. I've sealed the card using tape to see if it's leaking air that's causing it (my non-reference card doesn't have a 100% fully contained cooler), but as the card is running so cool (35˚C), I highly doubt it's the cause.
Logged
Weust
Newbie

Offline Offline

Posts: 24


« Reply #85 on: August 20, 2011, 10:24:17 AM »

I am getting an error while executing the code lines by netkas.

After the dd if=6870.efi.rom of=pc6870.rom bs=$size seek=1 conv=notrunc line, I get the following error:

dd: bs must be between 1 and 9223372036854775807

Seems like the blocknum variable isn't read out correctly?

Full code I use:
Code:
Last login: Sat Aug 20 12:19:44 on ttys000
Estrange:~ Weust$ cd /Volumes/Freubel/Downloads/
Estrange:Downloads Weust$ blocknum=`printf %d "'\`dd if=pc6870.rom bs=1 skip=2 count=1 2>/dev/null\`"`
Estrange:Downloads Weust$ size=$(($blocknum * 512))
Estrange:Downloads Weust$ dd if=6870.efi.rom of=pc6870.rom bs=$size seek=1 conv=notrunc
dd: bs must be between 1 and 9223372036854775807
Estrange:Downloads Weust$

Edit: Attached my original ROM file. Standard Sapphire HD6870 1GByte

* pc6870.rom (128 KB - downloaded 285 times.)
« Last Edit: August 20, 2011, 12:53:06 PM by Weust » Logged
R0M
Newbie

Offline Offline

Posts: 20


WWW
« Reply #86 on: August 20, 2011, 12:11:45 PM »

I got the same problem as Weust.

I attached my original rom and a Terminal screenshot over here:
http://forum.netkas.org/index.php/topic,692.msg6524.html#msg6524
« Last Edit: August 20, 2011, 12:15:03 PM by R0M » Logged
Cindori
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 237



WWW
« Reply #87 on: August 20, 2011, 04:24:03 PM »

now that we are seeing ROMS for 6870, could someone try out this attempt on 6000-series flashing support for zeus:

http://groths.org/zeus/test/6870flasher.zip

please verify first that you have 2 different roms to flash between and that you can notice difference between them (like flashing from/to netkas mac rom and noticing that bootscreen works/doesnt)
« Last Edit: August 20, 2011, 04:35:24 PM by Cindori » Logged

http://groths.org
Tools and news about Mac graphics and Hackintosh
netkas
Administrator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 809



« Reply #88 on: August 20, 2011, 04:44:54 PM »

to get idea what's wrong, use intermediate commands to output value of vars:

ls
blocknum=`printf %d "'\`dd if=pc6870.rom bs=1 skip=2 count=1 2>/dev/null\`"`
echo $blocknum
size=$(($blocknum * 512))
echo $size
dd if=6870.efi.rom of=pc6870.rom bs=$size seek=1 conv=notrunc
python fixrom.py pc6870.rom pc6870.rom
Logged
R0M
Newbie

Offline Offline

Posts: 20


WWW
« Reply #89 on: August 20, 2011, 05:02:18 PM »

Here is screenshot with intermediate commands.

Edit: to correct screenshot...


* Screen Shot 2011-08-20 at 6.06.03 PM.png (42.04 KB, 604x480 - viewed 1045 times.)
« Last Edit: August 20, 2011, 05:06:27 PM by R0M » Logged
Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 30
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!